Home / Uncategorized / Het bestrijden en voorkomen van mollen

Het bestrijden en voorkomen van mollen

Voordat je begint met het voorkomen en bestrijden van mollen is het handig om meer te weten over mollen. De meeste mensen zien het hebben van mollen in de tuin als iets negatiefs, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. In dit artikel leggen we uit hoe je gebruik kunt maken van de voordelen die mollen in je tuin kunnen bieden zonder dat je hele tuin vernielt wordt. Lees snel verder hoe je op een duurzame manier mollen de baas kunt zijn.

Mollen vallen onder de categorie zoogdieren die onder de grond leven. Ze verplaatsen zich onder de grond en tijdens het verplaatsen zuiveren ze het zand en eten ze insecten die schade aan jouw tuin kunnen aanrichten. Mollen zijn dus nuttiger dan de meeste mensen denken. In het verleden werd een mol direct gedood, maar tegenwoordig beginnen steeds meer mensen de voordelen van het hebben van mollen in de tuin in te zien.

Beschrijving van de mol

Zoals al eerder aangegeven is een mol een zoogdier. De haren van een mol groeien op een willekeurige plaats, zodat het makkelijker is om zich onder de grond te verplaatsen. Eveneens biedt deze vacht bescherming tegen zand, water en kou. Mollen hebben geen oren, maar dat betekent niet dat ze niks kunnen horen. Ze kunnen de zachtste geluiden waarnemen met hun haartjes op hun hoofd en snuit. Sommige mensen denken dat mollen blind zijn, maar dat is niet het geval. Met de kleine oogjes die ze hebben, hebben ze prima zicht.

Mollen zijn eenmansdieren, wat betekent dat ze prima alleen kunnen zijn. Wanneer je een mol in de tuin hebt, hoef je dus niet bang te zijn dat er meerdere zullen volgen (wat overigens wel mogelijk is). De mannetjes gaan in het voorjaar op zoek naar een vrouwtje. Nadat het vrouwtje bevrucht is duurt het ongeveer 4 weken voordat ze bevalt. In een nestje vind je vaak drie a vier kleine molletjes zonder vacht en daarbij hebben ze oogjes nog dicht.

Mollen leven voornamelijk in het bos, maar kunnen zich ook prima vermaken in tuinen. Toch zie je vaak alleen mollen opduiken in natuurlijke gebieden. Zo zal je alleen verdwaalde mollen in de stad zien.

Hoe kun je gebruik maken van de voordelen?

Zoals eerdere aangegeven bieden mollen ook veel voordelen. Ze zuiveren de grond en daarnaast ruimen ze ongewenste insecten op. Het kan erg nuttig zijn om eens in het jaar een mol op bezoek te hebben. Wel zal je ervoor moeten zorgen dat ze uit de buurt blijven van wortels van planten en bomen. Mollen blijven uit de buurt van grote wortels, maar ze kunnen wortels van kleine planten vernietigen. Daarnaast wil je een mol niet te lang in je tuin hebben, want dan kunnen de gegraven mollen voor verzakkingen zorgen.

Hoe een mol voorkomen en bestrijden?

Er zijn verschillende methodes die je kunnen helpen om mollen uit de buurt te houden. Wanneer je liever helemaal geen mollen in je tuin wilt hebben, zal je voor voorzorgmethoden moeten kiezen. In dit geval kun je denken aan ultrasone geluiden of het aanschaffen van planten met onaangename geuren. Mollen hebben gevoelige oren en daarnaast een gevoelige neus. Door planten zoals pepermunt, ricinus, parelmoervlinder en helleborus in de tuin te zetten kun je mollen eenvoudig buiten de deur houden.

Wanneer je een mol liever bestrijdt, dan kies je voor een mollenklem of een mollenvanger. De eerste optie is direct de meest onvriendelijkste methode, aangezien de mol hierbij gedood wordt. Kies je liever voor een diervriendelijke mollenverjager? Dan kun je beter kiezen voor een mollenvanger. Hiermee vang je de mol en kun je deze vervolgens ergens anders weer vrijlaten.