Home / Uncategorized / Is er bliksem voorspeld? Dit kun je beter laten..

Is er bliksem voorspeld? Dit kun je beter laten..

Zoals je weet kan het weer in Nederland flink omslaan. Zo zit je het ene moment nog heerlijk op een terras te genieten van de zon en zo sta je nog geen minuut later ergens onder een afdak te schuilen. Na hete dagen is het niet vreemd dat er een flinke onweersbui voorspeld is. En ondanks dat het een mooi gezicht kan zijn, is het ook levensgevaarlijk als je niet goed oplet. Daarom willen we nog maar een keer graag benadrukken waar je op moet letten en wat je beter niet kunt doen tijdens een flinke onweersbui.

Do’s

Weet je dat het vandaag gaat onweren? Dan zijn er een aantal stappen die je kunt ondernemen om gevaarlijke situaties te voorkomen. Natuurlijk mag een professionele bliksembeveiliging niet ontbreken bij ieder gebouw, want dat beschermt jou tegen blikseminslag. Zorg er dus standaard voor dat jouw woning beveiligd is met een bliksemafleider. Maar wat kun je nog meer doen? Als je thuis bent is het in ieder geval slim om de stekkers uit het stopcontact te halen. Het spanningsveld van de bliksem kan doorslaan naar je stekkers en pluggen met het gevolg dat je apparaten kunnen beschadigen. Bovendien moet je ramen en deuren gesloten houden. Ben je niet thuis en loop je buiten? Zorg er dan voor dat je ergens kunt schuilen. Zoek een droge plek op, bijvoorbeeld een bushokje. De auto kan jou ook goed beschermen tegen bliksem.

En dit kun je beter niet doen

Oké, je hebt dus een aantal stappen die je kunt ondernemen die je juist wél moet doen wanneer er slecht weer gepland is. Maar wat kun je nou beter niet doen? We zetten het voor je op een rijtje:

  • Blijf niet buiten, maar zoek een plek op waar je kunt schuilen (zoals we net ook al hebben aangegeven);
  • Kom niet in de buurt van hoge punten zoals lantaarnpalen bijvoorbeeld, hier kan de bliksem namelijk gemakkelijk inslaan;
  • Ga niet het water op, want de kans dat water getroffen kan worden door bliksem is vrij groot;
  • Schuil niet onder bomen, want bomen trekken bliksem juist aan;
  • Stel het douchen uit naar een later moment, want de stroom kan via de waterleiding naar binnen dringen;
  • Ga niet onder de zonnebank;
  • Onweer voorbij? Wacht dan nog even met naar buiten gaan, minstens 30 minuten;

En tot slot, hoe indrukwekkend er ook uit kan zien, ga niet te dicht bij het raam staan. Door de klap en energie van de blikseminslag kunnen de ramen klappen.