Home / Uncategorized / Steigerhout

Steigerhout

Steigerhout is een heel leuk materiaal om mee te werken. Maar wat precies is steigerhout, waar kun je het vinden en wat kun je er allemaal mee aanvangen? Wij geven jou hier alvast een heel aantal ideeën om zelf aan de slag te gaan met steigerhout.

Steigerhout of hout van palletten?

Misschien heb je al wel wat klussen uitgevoerd met gerecupereerd hout van palletten. Het is perfect voor het maken van bijvoorbeeld bloembakken, een tuinbank of heuse meubelen. Ook steigerhout is hiervoor ideaal. Steigerhout zijn planken die gerecupereerd worden uit steigers. Soms beantwoorden de planken niet meer aan de veiligheidsnormen maar zijn ze wel nog in prima staat. Ze zijn vast en zeker geschikt voor het maken van meubelen.

Waar vind je steigerhout?

Je kunt steigerhout bij de houthandel of in een doe-het-zelf zaak vinden, en dit aan voordelige prijzen. Met een beetje zoeken kun je vaak sterk afgeprijsd steigerhout op de kop tikken. Of misschien heeft een vriend of iemand uit je familie nog wel ergens wat steigerhout liggen. Gewoon rondvragen helpt vaak om het te vinden.

Aan de slag met steigerhout

Als je nog nooit met steigerhout gewerkt hebt, begin je best met iets klein: een bankje of een bijzettafeltje bijvoorbeeld. Je vindt op internet heel wat gratis ontwerpen. Reken uit hoeveel planken je nodig hebt, welke afmetingen en zorg dat je voldoende spijkers of schroeven in huis hebt. Meestal is steigerhout vrij ruw en onbehandeld. Toch bieden handelaars meer en meer geschaafd en/of behandeld steigerhout aan. Jij kiest zelf welk type jij wilt voor jouw klus. Zaag je planken op maat en monteer ze volgens jouw plan. In functie van jouw voorkeur geef je je creatie nog een laagje vernis, beits of verf.

Grotere creaties

Met steigerhout kun je grotere stukken zelf in elkaar steken. Je kunt heel veel vinden op internet. Zo kun je volwaardige meubelen zoals tafels, banken, kasten en je bed volledig zelf maken met steigerhout. Ga op dezelfde manier te werk als bij kleine stukken. Eerst je ontwerp, dan uitrekenen hoeveel hout je nodig hebt, dan je meubel in elkaar steken. Als je steigerhout voor meubelen gebruikt, zorg er dan voor dat het goed geschaafd is dat het geen splinters meer vertoont. Zo voorkom je ongelukjes als je je meubel dagdagelijks gebruikt.

Steigerhout voor elke stijl

Het leuke aan steigerhout is dat het bij alle stijlen past. Het mooie hout past bij landelijke of traditionele interieurs. Ook in een loftwoning of industrieel pand komt steigerhout heel goed tot zijn recht. Meubels in steigerhout hebben een robuuste uitstraling, wat ideaal is in een dergelijk interieur. Maar ook in een zeer moderne woning past steigerhout perfect. Hier vormt het een mooi contrast met de strakke witte muren, plafonds en vloeren.

Met een klein beetje handigheid kun je mooie zaken maken met steigerhout. En zeg nu zelf: een meubelstuk dat je zelf gemaakt hebt, geeft toch veel meer voldoening dan een stuk uit de winkel?