Home / Uncategorized / Waarom Douglas hout op dit moment zo populair is

Waarom Douglas hout op dit moment zo populair is

Waarom Douglas hout zo populair is? Heb je even tijd? Douglas hout is sterk in opmars en is een houtsoort geworden om terdege rekening mee te houden.  Bovendien staat het bekend als een van de hardste houtsoorten van Europa. De toepassingsmogelijkheden van dit soort hout zijn dan ook heel erg breed. En dat voor zowel binnen als buiten.

Onbehandeld heeft het een levensduur van tussen de tien en vijftien jaar

Douglas hout heeft onbehandeld een levensduur van tussen de tien en vijftien jaar. Nadat dit hout is gedroogd wordt het steeds harder. Douglas hout is roodbruin van kleur of wat geelachtig. Als Douglas hout niet behandeld wordt, verandert de kleur naar een meer blauwgrijze tint. In dat geval kan een behandeling met beits of een impregneermiddel soelaas bieden. Douglas hout kent een gunstige prijsstelling waardoor er sprake is van een zeer goede prijs- kwaliteitsverhouding. Ook dat verklaart voor een groot deel de populariteit van dit soort hout.

Douglas hout kan ook in het huis toegepast worden

Zoals gezegd zijn de toepassingsmogelijkheden enorm met Douglas hout. Het hout is geschikt voor alle constructies buiten en dus voor veranda’s, pergola’s, vlonders, meubels en schuttingen. Douglas hout is ook in het huis prima toepasbaar in de vorm van onder meer lambrisering, vloeren, plafonds en wandbekleding. Douglas hout wordt gebruikt in palen, balken, regels, potdekselplanken, schaaldelen, bouwsystemen, schoren, ramen en deuren en zelfs voor dakbedekking.  Je zou je beter af kunnen vragen waar Douglas niet voor gebruikt kan worden.

Minder goed bewerkbaar met handgereedschap

Wat ook in het voordeel van Douglas hout spreekt is dat het meestal uit Nederlandse bossen afkomstig is en dus minder milieubelastend is. De vrachtwagens hoeven immers minder lange afstanden af te leggen. Daarnaast is het machinaal prima te verwerken, mits je in het bezit bent van goed gereedschap. Douglas hout in geïmpregneerde vorm kent een betere duurzaamheid. Nadelen? Dat zou je de gevoeligheid voor vocht kunnen noemen, of het feit dat dit hout soms iets harsig kan zijn. Als nadeel wordt ook het feit dat het minder goed te bewerken is met handgereedschap.