Home / Uncategorized / Welke zaag voor welk doel?

Welke zaag voor welk doel?

Vaak hangt het af van het juiste gereedschap. Maar welk model is het meest geschikt voor welk doel en waar moet je op letten bij de behandeling ervan? We vertellen u welke zaag het snelst is – gegarandeerd zonder gescheurde zaagbladen en gespannen zenuwen.

Elektrische zagen met stopcontact

Zoals gezegd zijn voor veel taken elektrische apparaten zoals een decoupeerzaag of een kettingzaag onmisbaar. Kleine klussen aan fruitbomen kunnen nog steeds met de handzagen worden gedaan, maar op grote tuinpercelen wordt dit een gigantische klus. Om aan de verschillende eisen in huis en tuin te voldoen, zijn er ook verschillende versies van motorzagen. De gebruiker heeft de keuze uit zowel benzinezagen en draadzagen als accuapparaten. Om tijd en moeite te besparen bij tuin- of renovatiewerkzaamheden, stellen we hier vier elektronische helpers voor.

De cirkelzaag

De handcirkelzaag wordt vooral gebruikt voor binnenwerken of renovaties. Hout, kunststof en zelfs metaal kunnen met hoogwaardige cirkelzagen worden gezaagd. Dikke houten planken kunnen snel in de gewenste vorm worden gesneden.

De kettingzaag

De kettingzaag wordt vooral gebruikt voor tuinwerkzaamheden. Het uitdunnen van dikke takken, het kappen van kleinere bomen of het kappen van brandhout is geen vervelend karwei, maar kan snel gedaan worden. Aangezien deze zaag een hoog risicopotentieel heeft, is het essentieel om geschikte beschermingsmiddelen te gebruiken. Om veiligheidsredenen hebben de meeste modellen nu een extra terugslagbeveiliging met een mechanische instantkettingrem. Dit zorgt ervoor dat de zaag onmiddellijk stopt als deze terugtrapt.

De universele zaag

De universele zaag, ook wel bekend als de elektrische schuttersput of sabelzaag, is verkrijgbaar met een accu- of stroomkabelaansluiting. Als de zaagkop kan worden gedraaid, kunnen zelfs moeilijk bereikbare plaatsen worden afgezaagd. Koop alleen een universele zaag waarbij u het zaagblad zonder gereedschap eenvoudig kunt verwisselen. Dit model verdient zijn naam als universele zaag vanwege de vele verschillende manieren waarop het kan worden gebruikt. Met geschikte zaagbladen snijdt het niet alleen hout, maar ook kunststof, metaal en keramiek.

De decoupeerzaag

De decoupeerzaag behoort tot de categorie van de handzagen en is, in tegenstelling tot de universele zaag, ook aan te bevelen voor fijnere werkzaamheden, zoals in de modelbouw of voor kleinere houtbewerkingen. Met dit apparaat kunnen gebogen vormen zonder problemen worden uitgesneden en kunnen kleinere openingen worden verbreed. Met deze zaag kunnen ook middelgrote houten planken of kleinere latten worden gezaagd. Door middel van verschillende zaagbladen zaagt de decoupeerzaag ook door verschillende materialen, zoals kunststof of metaal.

De klassiekers onder de handzagen

De vossenstaart

De staart van de vos is tussen 35 en 50 cm lang en heeft meestal een open of gesloten handvat van hout of metaal. Met de vossenstaart zaagt u het beste hout, maar ook bijvoorbeeld cellenbeton (met hardmetalen zaagblad). Maar vooral bij het zagen in het struikgewas van takken kan het moeilijk zijn. Bij het duwen buigt het zaagblad vaak omdat er houtpuin tussen de tanden vast komt te zitten. In het algemeen is de zaag dus geschikt voor ruw werk. Voor het werk in de werkplaats is een verstekbak uitstekend geschikt voor nauwkeurig zagen.

De fijne zaag

De kortere fijne zaag wordt gebruikt voor plinten, fotolijsten of voor het zagen van exacte hoeken. Met een versterkte rug en een eenvoudig handvat is het de juiste zaag voor het fijne werk. Een verstekbak helpt ook hier om bijzonder rechte sneden te maken.

De handzaag

Deze zaag creëert zowel hout en kunststof als metaal. Het zaagblad wordt onder druk geklemd of opgehangen. De tanden wijzen altijd in de richting van de handgreep, zoals die bij het zagen op trek. Het stelt u in staat om snel en effectief te werken – vooral in de tuin en zelfs als er weinig ruimte is om uit te zwaaien. De grotere versie van de handzaag wordt overigens een metaalzaag genoemd en begint bij een lengte van 15 cm. Het kan worden gebruikt om verschillende materialen te zagen, afhankelijk van het zaagblad dat is bevestigd.