Home / Uncategorized / De 3 don’ts bij bloemenmengsels

De 3 don’ts bij bloemenmengsels

Je handen jeuken als je die saaie grasstroken ziet langs de Nederlandse wegen. Waarom laten ze hier geen bloemetjes groeien? Fijn voor de bijen en prima voor de biodiversiteit. Vooral nu het voorjaar eraan komt en het zonnetje weer vaker en langer gaat schijnen.

Ook in een gedeelte van je tuin op je landgoed langs de rivier wil je een mooie bloemenweide aanleggen. Dan heb je een prachtig uitzicht als je ’s morgens van je kopje koffie in de serre zit te genieten. Lekker met die eigengemaakte kweeperentaart uit de oven. Je hebt al van de tuinman vernomen dat alle grondsoorten geschikt zijn voor de aanleg van de mooiste bloemenweide. In jouw geval, je zit aan de rivier en er is dus sprake van kleigrond, adviseerde hij zand door de bovenlaag te mengen. Verder eerst de grond onkruidvrij maken. Je zal hem vragen de grond te frezen en daarna te egaliseren.

1         Niet bemesten

Als je gaat bemesten zullen juist ongewenste kruiden en gras hiervan genieten. Moet je dus niet doen. Geef je nieuwe plantjes en bloemen de tijd om te groeien. Geef ze de ruimte om te groeien. Grond met een minimale bemesting, schrale grond dus, zal het beste bloeiresultaat geven. Laat de planten lekker doorgroeien. Ongestoord laten groeien, dat is echt het beste. En alleen maar water sproeien als het extreem droog is.

2         Niet samen met gras zaaien

Omdat je in de grond bent bezig geweest, met frezen en egaliseren, worden zaden van onkruid en grassoorten geactiveerd om te gaan groeien. Meng om deze reden niet het bloemenmengsel met graszaad. Als je het per se toch wil doen, gebruik dan een langzaam groeiende grassoort, bijvoorbeeld bij het aanleggen van een siergazon.

3         Geen vals zaaibed maken

Een vals zaaibed is een bepaald stuk grond klaar maken om in te zaaien en er dan een paar weken even niets mee te doen. Dit is dus juist wel aan te raden. Twee weken voordat je gaat zaaien schoffelen, harken en egaliseren. Er zullen nu onkruidzaden gaan ontkiemen. Voordat je gaat zaaien kun je het onkruid eruit trekken. Let op dat je hierbij niet te veel de bodem opnieuw gaat verstoren, want dan heb je kans dat er weer zaad boven gaat komen wat gaat kiemen. Op deze manier kun je met een schone bodem beginnen.

Je bekwame tuinman adviseerde je ook in de nazomer de bloemenweide te maaien tot op 10 cm hoogte. Alles is dan toch bijna uitgebloeid. Ook zei hij het maaisel even een paar dagen te laten liggen. En als het dan goed droog is te gaan bekloppen. Op die manier vallen de zaden eruit die het jaar erop weer voor mooie bloei gaan zorgen.

Bestel de beste bloemenmengsels bij BUMA, dé groothandel in groen, grond en infra producten.