Home / Uncategorized / Anti graffiti coating, wat is het en wat kun je ermee?

Anti graffiti coating, wat is het en wat kun je ermee?

Een anti graffiti coating is een coating die voorkomt dat graffiti verf zich aan oppervlakte hecht. Naast dat het erg vervelend is wanneer een bedrijfspand of openbare ruimte beklad is met graffiti, kost het ook een hoop geld om dit weer te laten schoonmaken. Ondanks de inzet van buurtpreventieteams die een oogje in het zeil houden, gebeurt het toch met enige regelmaat dat gebouwen en gevels beklad worden met graffiti. Daarom is er een speciale coating ontwikkeld die je als verf of als blanke laklaag over de bestaande verf of gevel kunt aanbrengen. Afhankelijk van de ondergrond waar de coating op aangebracht wordt, hebben deze coatings verschillende voor- en nadelen. Wat die precies zijn en welke coatings er zijn leggen we je graag uit.

Verschillende soorten anti graffiti coatings

Er worden vandaag de dag veelal twee verschillende soorten anti graffiti coatings gebruikt, namelijk semi-permanente en permanente coatings. Het verschil tussen deze twee coatings zit hem in de samenstelling en daarmee ook in de werking.

Semi-permanente anti graffiti coatings

Een semi-permanente anti graffiti coating kun je op vrijwel alle ondergronden aanbrengen. Deze coating bestaat uit een waslaag die als tussenlaag fungeert, waardoor verf en andere vuiligheden zich niet aan de oppervlakte kunnen hechten, maar juist aan de coating. Wanneer je de aangebrachte graffiti gaat schoonmaken met warm water, spoel je ook de coating er vanaf. Daardoor dien je na elke schoonmaakbeurt de semi-permanente anti graffiti coating weer aan te brengen. 

Permanente anti graffiti coating

In tegenstelling tot een semi-permanente is een permanente anti graffiti coating duurder in aanschaf, maar het heeft wel een betere werking. Doordat deze coating diep doordringt in de ondergrond, zal deze tijdens het reinigen niet losraken. Nadat je de graffiti verwijdert hebt, hoef je dus niet een nieuwe coating aan te brengen. Integendeel zelfs, je kunt de graffiti eenvoudig meerdere keren verwijderen zonder dat de coating weggespoeld zal worden.  

De werking van anti graffiti coatings

De anti graffiti coatings beschermen gebouwen en gevels niet alleen tegen graffiti verf, maar ook tegen stiften, vocht en in sommige gevallen ook tegen het wildplak van stickers en posters. Bovendien kun je met deze coating de ondergrond water- en vuilafstotend maken. Met extreme weersomstandigheden wordt de ondergrond daardoor ook beschermd tegen weersinvloeden als groene aanslag en regen. Je kunt het aanbrengen van graffiti van derden natuurlijk niet voorkomen, maar de anti graffiti coating maakt het schoonmaken ervan wel een stuk gemakkelijker, omdat de verf zich niet aan de ondergrond kan hechten.